påskupproret!

Framtiden stavas emapti, det borde alla politiska partier tänka på  och fila på sina argument fram till nästa val, sa krögaren Erik  Videgård, en av många drabbade som deltog i manifestationen på  Medborgarplatsen.
Framtiden stavas emapti, det borde alla politiska partier tänka på och fila på sina argument fram till nästa val, sa krögaren Erik Videgård, en av många drabbade som deltog i manifestationen på Medborgarplatsen.
Foto: Lars Rindeskog

2011-04-25 18:02 | Inrikes

Manifestation över hela landet mot utförsäkringar

Gräsrotsrörelsen Påskupproret mot utförsäkringar nådde i dag, Annandag Påsk, sin kulmen. På ett 50-tal orter samlades människor för att visa sitt missnöje med det nuvarande sjukförsäkringssystemet.

På Medborgarplatsen hade flera hundra personer samlats i det varma vårvädret för att protestera mot det svenska sjukförsäkringssystemet som gör att mycket sjuka människor ställs utanför alla trygghetssystem. Bland talarna fanns poeter, författare, läkare och drabbade. Men också många representanter för de religiösa trossamfunden, bland andra debattören och prästen Helle Klein, Stockholms biskop Eva Brunne, ledare för Frälsningsarmén i Sverige Marie Willermark samt t f generalsekreteraren för Sveriges Kristna Råd, SKR, Lennart Molin.
– Jag är glad att så många sluter upp för att göra sina röster hörda för de som inte själva kan göra det. Vi kommer inte att ge oss förrän vi ser en förändring för de som drabbats av systemet. Vi kommer att fortsätta bevaka systemet så länge folk far illa, sa han.
SKR som i ett brev till regeringen ställt fyra krav som man vill se åtgärdas, kräver en förändring nu och kan inte tänka sig vänta fram till 2013 då regering sagt att man ska vara klar med en översyn.
- När vi säger nu menar vi NU, vi kommer att ligga på tills det händer något, det är viktigt att vi är otåliga, händer inget kan jag tänka mig att vi inom SKR kommer att agera igen, sa han till Kyrkans Tidning efteråt.

I Helsingborg var också Svenska kyrkan på plats tillsammans med LO i Nordvästra Skåne, samt Sveriges anställningslösas landsorganisation samt Resurs, ett nätverk för sjukas rätt i samhället.
- Vi har samlats för att vi tillsammans vill göra något för de människor som kommit i kläm. Vi värnar om människan, sa diakon Iréne Gunnehill som tycker att det är självklart att kyrkan ska agera i sådana här frågor och i sitt arbete som diakon stött på många som drabbats av systemet det senaste året.Manifestationen i Helsingborg avslutades i Gustav Adolfkyrkan där man höll en minnesstund, tände ljus och läste dikter.

Även i Gävle har diakoner och kyrkans medarbetare engagerat sig i solidaritet med utförsäkrade. -Vi skulle ha skrikit långt tidigare och det ska vi alltid göra när det handlar om människor som far illa, sa Anneli Ekhol, diakon i Valbo.

I Uppsala var tillströmningen så stor att de fyllde hela Stora Torget. Där läste bland andra Charlotte Thérèse Björnström den som startade uppropet på Facebook upp en berättelse från en person som drabbats av systemet. Tre riksdagsledamöter deltog också.
-Jag är så glad för tillströmningen och stödet, det här har växt över all förväntan, säger hon och berättar att hon uppmuntrad av rörelsens kraft redan imorgon kommer att starta ett nytt upprop som nu även ska omfatta arbetslösa som hamnat i fas 3 av och hemlösa.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0