lessen å rädd :`(

Alzheimers sjukdom

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Alzheimers sjukdom
Klassifikation och externa resurser
Histopatologisk bild av senila plack sedda i cerebrala cortex hos en patient med Alzheimers sjukdom med försenil start. Silverfärgning.
ICD-10 G30. , F00.
ICD-9 331.0, 290.1
OMIM 104300
DiseasesDB 490
MedlinePlus 000760
eMedicine neuro/13

Alzheimers sjukdom (AD), senil demens av Alzheimertyp (SDAT) eller helt enkelt Alzheimers är den vanligaste formen av demens. Denna obotliga, degenerativa och dödliga sjukdom bär namn efter den tyska psykiatern och neuropatologen Alois Alzheimer som 1906 var först med att beskriva den.[1] I allmänhet diagnostiseras sjukdomen hos personer över 65 år[2], även om den mindre utbredda tidigt debuterande Alzheimers sjukdom kan uppträda mycket tidigare. I september 2009 var antalet människor i världen med Alzheimersdiagnos mer än 35 miljoner.[3] Förekomsten av sjukdomen antas nå omkring 107 miljoner människor år 2050 [4].

Trots att förloppet av Alzheimers sjukdom är unikt för varje individ, finns det många gemensamma symtom [5]. Det tidigaste observerbara symtomet tros ofta felaktigt vara 'åldersrelaterad oro', eller tecken på stress.[6]. I de tidiga stadierna av sjukdomen, är det mest allmänt accepterade symptomet minnesförlust, såsom svårighet att minnas nyligen inlärda fakta. När Alzheimers sjukdom misstänks ställs diagnosen vanligtvis genom beteende- och kognitiva tester, ofta följt av någon form av tomografisk undersökning av hjärnan.[7] När sjukdomen framskrider framträder vanliga symptom som förvirring, irritabilitet och aggressivitet, humörsvängningar, stresskänslighet, minnesstörningar och tecken på afasi och apraxi, och ett allmänt tillbakadragande när de psykiska funktionerna successivt försämras [6][8] Successivt försämras de kroppsliga funktionerna, vilket slutligen leder till döden.[9] Den individuella prognosen är svårbedömd, eftersom sjukdomens varaktighet varierar. Det kan gå flera år innan en person med Alzheimers får tydliga symptom och en diagnos. Den genomsnittliga livslängden efter diagnos är cirka sju år.[10] Färre än tre procent lever mer än fjorton år efter diagnosen.[11]

Orsaken till och utvecklingen av Alzheimers sjukdom är inte väl förstådd. Forskning visar att sjukdomen är associerad med plack och tangels i hjärnvävnaden.[12] För närvarande erbjuder de behandlingar som ges en liten symptomatisk nytta, men det finns ännu ingen behandling som kan fördröja eller stoppa sjukdomsförloppet. Fram till 2008 har fler än 500 kliniska studier gjorts för att identifiera en möjlig behandling av Alzheimers, men man vet inte om någon av de testade åtgärdsstrategierna kommer att visa lovande resultat.[13] Ett antal icke-invasiva, livsstilsvanor har föreslagits för att förebygga Alzheimers sjukdom, men tillräckliga bevis för att dessa rekommendationer leder till att degeneringen minskar. Mental stimulans, motion och balanserad kost föreslås, både som möjliga förebyggande åtgärder och ett förnuftigt sätt att hantera sjukdomen.[14]

Eftersom Alzheimers är degenerativ och inte kan botas är patienternas vård viktig och ofta tar en nära anhörig rollen som den primära vårdgivaren.[15]. Alzheimers sjukdom är känd för att bli en tung börda för vårdgivaren. Sociala, psykiska, fysiska och ekonomiska faktorer kan påverka vårdarens liv.[16][17][18] I utvecklingsländer är Alzheimers en av de mest kostsamma sjukdomar för samhället.[19][20]

Innehåll

[göm]

Allmänt [redigera]

Alzheimers sjukdom är en demenssjukdom, dock inte detsamma som demens. Hos runt 60% av de som utvecklar demens är Alzheimers sjukdom enda utlösande faktor eller i kombination (1). Demens är en minskning av minne och intellekt. Vid naturligt åldrande minskar hjärnans vikt med ungefär 10%, hos en person med Alzheimers sjukdom är nedgången hela 30-40%. I Sverige finns ungefär 160 000 personer med demens, varav cirka 60% lider av Alzheimers sjukdom. Ungefär 7 500 människor insjuknar varje år. Kostnaderna för demens i Sverige år 2000 beräknades vara 38 miljarder kronor (brutto), där den största kostnaden låg på kommunerna (ca 80%). Att det inte finns något bra läkemedel mot Alzheimers sjukdom återspeglas i kostnaderna för läkemedel (kolinesterashämmare), som låg på 180 miljoner år 2000[21].

Symptom [redigera]

Det vanligaste tidiga symptomet på Alzheimers sjukdom är problem med närminnet. Den drabbade förlägger saker, glömmer avtalade möten och har ofta svårt att prestera under pressade förhållanden. Detta kan alla drabbas av, men här är problemen av kronisk art. Problemen leder ofta till att personen undviker krävande situationer av rädsla för att inte klara av dem. I extrema fall händer det att personen i ett tidigt stadium av sin sjukdom isolerar sig totalt. I senare stadium av sjukdomen inträder demens, och även enklare praktiska sysslor som att diska eller brygga kaffe blir för svårt. Individen brukar även drabbas av minskad sjukdomsinsikt.

Typer [redigera]

  • Familjär Alzheimers sjukdom – (direkt genetisk kopplad) ca 5 till 10% av alla alzheimerfall antas bero på en enstaka genetisk mutation. Det som är signifikant för denna grupp är att de drabbas av Alzheimer före 60 års ålder. Om en av föräldrarna har en genetisk mutation så finns det 50% risk för barnet att få samma mutation och utveckla sjukdomen.
  • Sporadisk Alzheimers sjukdom – omfattar de runt 90% av fallen där det inte finns en lika klar genetisk koppling. Den sporadiska alzheimersjukdomen börjar efter 60 års ålder.

Dessa siffror är endast en uppskattning och det finns skilda meningar inom forskarvärlden.

Sjukdomsförlopp [redigera]

Vid det första stadiet i den latenta perioden finns det inga symptom, utan endast en inlagring av Aβ. Detta följs av ett stadium kallat lindrig kognitiv störning (MCI). I detta stadium har personen inte demens utan endast problem med närminnet, att komma ihåg saker. Detta är inte samma sak som den glömska de flesta utvecklar på äldre dagar, vid MCI försämras minnet hela tiden. Tester finns för att skilja mellan MCI och ”naturlig glömska”; testet har 94% säkerhet, se ytterligare läsning. Nästa steg är Alzheimers sjukdom, där patienten även kan utveckla en förändrad personlighet. I genomsnitt har man sjukdomen i 10 till 12 år, men det finns stora skillnader. (1) Efter 90 års ålder minskar risken för att insjunka i alzheimer. Om alla människor skulle nå åldern 100 år skulle endast två tredjedelar insjukna; de som klarat sig fram till dess kommer inte att insjukna.

Orsaker [redigera]

Senila plack i hjärnbarken hos Alzheimers-patient

Det finns ingen heltäckande förklaring till sjukdomen men observationer har gjorts där man sett att nervcellerna i hjärnans minnescentrum förtvinar. Processen kan sprida sig till hjässloben, så att förmågan att förstå och tolka olika sinnesintryck avtar. Även hjärnans pannlober, där omdöme, insikt och impulskontroll sitter, kan drabbas. Bevis har hittats som tyder på att proteinet β-Amyloid anrikas i plack lokaliserade till cortex i storhjärnan, där även intellektuella centra finns.

Riskfaktorer [redigera]

  • Åldrande, den allra viktigaste riskfaktorn.
  • Kön, kvinnor drabbas i högre utsträckning än män. Detta beror troligen på att östrogenhalten minskar hos kvinnor vid åldrande.
  • Nära släktskap med någon som har Alzheimer.
  • Våld mot huvudet, detta har observerats hos militärer som tjänstgjorde under andra världskriget. Den grupp som exponerades för våld mot huvudet har i en större grad utvecklat Alzheimer.
  • Högt blodtryck (i medelåldern) för personer med ett systoliskt blodtryck över 160 mmHg ökar risken 3 gånger.
  • Apolipoprotein E4, 15 % av alla svenskar har den mutation som ökar risken för att få alzheimer tre gånger (1).
  • Låga nivåer av vitamin E.
  • Även nikotin ökar risken för att få Alzheimers sjukdomen enligt en kinesisk undersökning.

De flesta riskfaktorer har upptäckts vid retrospektiva studier.

Demens

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Demens (av latin dementia 'vansinne' av mens 'sinne'[1]) är ett syndrom (en samling symtom) som innefattar en störning av högre intellektuella funktioner med försämring av minne och logiskt tänkande, samt personlighetsförändringar och emotionella störningar utan medvetandesänkning. Demens innebär en kognitiv reduktion där som är så allvarlig att det innebär en påtaglig eller invalidiserande oförmåga. En mildare kognitiv reduktion benämns lätt kognitiv störning (mild cognitive impairment, MCI).[2]

De flesta fall av demens drabbar äldre personer, senil demens. Bland människor över 80 år räknas demens som en folksjukdom och man räknar med att var 5:e person över 80 år har drabbats av någon typ av demenssjukdom. Demens kallas även senilitet, vilket betyder gubbaktighet, ålderdomssvaghet. Ordet senil kommer av latin sẽnilis av sẽnis gubbe[3], se SAOB. Demens som drabbar medelålders kallas presenil demens. Senil demens betraktades länge som en oundviklig följd av åldrandet men numera vet man att demens beror på hjärnskador som kan ha orsakats av hundratals olika sjukdomstillstånd.[4]

Demens brukar ofta kallas de anhörigas sjukdom[5] eftersom familj och vänner med nära kontakt till den sjuka ofta i hög grad brukar påverkas. Exempelvis kan det hända att den dementa inte kan sköta sina dagliga rutiner eller inte längre hittar hem.

Innehåll

[göm]

Diagnos [redigera]

Enligt DSM-IV krävs nedsättning av flera kognitiva funktioner för en demensdiagnos. För diagnos krävs:

  1. nedsatt minnesförmåga
  2. samt minst en av följande:
    • afasi (språkstörningar)
    • apraxi (nedsatt motorisk funktion trots fungerande muskler)
    • agnosi (oförmåga att tolka sensoriska intryck)
    • störning av exekutiva funktioner (oförmåga att tänka abstrakt och att planera/organisera sina tankar)

Störningarna ska vara så allvarliga att de påverkar prestationsförmågan samt ska ha pågått under minst 6 månader.

Kognitiva förmågor kan test med Mini Mental Test (MMT) eller klocktest.

Differentialdiagnostiska test [redigera]

Det är viktigt att utreda för andra orsaker till demens-symtom, dvs. att det inte handlar om en sekundär demens. Sjukdomstillstånd som kan ge demenssymtom inkluderar:

Typer av demens [redigera]

Det finns tre typer av orsaker till demens:

Äldre personer drabbas ofta av demenslika symptom vid störningar i livet såsom personliga kriser, sömnbrist, vätskebrist, bristande mathållning eller infektioner såsom urinvägsinfektion. Vid en äkta demens finns oftast en sådan så kallad pseudodemens ovanpå den äkta, som orsakas av hjärnskadan. Denna falska demens kan gå tillbaka om exempelvis regelbunden tillsyn leder till bättre kosthållning och förbättrade matvanor. Själva grunddemensen är dock irreparabel.

 

Igår va jag till läkaren och han pratade med mej om dessa sjukdomar.

Det ska finnas olika sorter av bägge två och efter min nästa undersökning så kommer dom kanske fram till vad jag har.

Han hade funderingar på någon sort eftersom jag för det mesta bara satt å gjorde ingenting, det hade nått namn jag inte kommer ihåg men även detta med mitt minne som ställer till det så för mej sa han att jag behöver mer stöd å hjälp av mina änglar.

Jag fattade det så att det redan va på planerings nivå men jag kan ha misstagit mej på det.

 

Ha en bra dag vänner <3

 

 


ingen rolig dag :(




Ska göra mej i ordning för att invänta samåk för transport till Torsby sjukan, tycker INTE det ska bli nôe kul alls :(

Men ni andra får ha en bra dag <3



trodde det va söndag!




Sôve har jag gjort hela dagen, ja nôn prommis har det väl bleve med lilla hunden <3
Trodde det var måndag i môra å en sån där ångest drabbad resa med samåk klockan 7 på môran för att komma te öppen vården i Tosby.
Kan jag stänga av alarmet på telefonen iaf och hoppas på att jag inte glömmer det i môra ist ;P

Sola skiner i Värmland å ni får ha en bra dag vänner <3




ny dag!





Idag e jag inte så bannad som jag var igår men jag vet inte hur detta med flytten kommer att bli :/

På varje vånig så e det tre lägen heter och jag fattar inte hur jag ska kunna gå ut utan att få ångest attacker, bara tanken på att stöta ihop men nån i trapp huset gör mej så jävla skit rädd,




nu har jag fått nog!!!!!




Nu skiter jag i allt, fick brev från soc idag med norm beräkning å dom har inte gett mej noll kronor för hyra i april, dom e tvungna å ge mej 3.800 kr enligt lagen.
Min nya lägenhet har jag från 1:a maj så nu e jag på krigs stigen :(
Ringt till socialstyrelsen men där hade dom utbildningsdag så jag får åter komma i môra.
Pratat med prästen å jag hoppas på en träff med honom te môran då soc öppnar för jag kommer att stoppa upp deras paragrafer som jag kan utantill i RÖVEN på dom :(

E man inte sjuk redan så BLIR en det :((



ny dag som kommer att börja med ett samtal kl 08.30




Så här glad kommer jag inte att vara när jag ska ringa kommunen :(
SKIT BANNAD JUST NU!

Kjell sôver på soffan å jag ska ta å lägga mej ett tag till å läsa lite så tia går fort fram tess 08.30.

Idag så e det meningen att vi ska ta å röja på vinden å packa ner saker så allt e klart te flytten, hoppas på att det finns  förråds utrymmen dit jag flyttar för jag har ju så môe grejer å allt vill jag ha kvar.

Ha en bra dag vänner <3




lite information!

Definition

Ångesten ej begränsad till en specifik situation. Oron eller ängslan är obefogad med hänsyn till den aktuella situationen.

Orsak(-er)

Ofta symtom på en underliggande depression. Ibland som en följd av missbruk av t ex alkohol, narkotika. Ibland kommer ängslan efter ett långvarigt stresstillstånd eller efter uppskakande livshändelser.

Ibland är ångestsjukdomen primär d v s den beror på ångestsjukdom i sig. I dessa situationer finns en viss ärftlighet

Symtom

”Stort svart sugande hål i magen”. En rädsla vars orsak man inte kan sätta fingret på.

Ångestsymtom är vanliga i primärvården och yttrar sig ofta i form av magbesvär, muskelspänningar, yrsel, huvudvärk etc. Obefogad oro för saker som skulle kunna hända sk framtidspanik och ”oroar sig för allt”. Man ser en stegrad aktivitet i det sympatiska nervsystemet med hjärtklappning, muntorrhet, yrsel, ansiktsrodnad, darrningar i händer och fingrar.

Primär ångestsjukdom är kronisk med påtagliga variationer i intensitet. Förvärras ofta vid stressade händelser. Ofta mycket varaktiga eller livslånga besvär.

Utöver de symtom som brukar finnas vid en panikattack (Se detta avsnitt) kan följande symtom ingå:

  1. Muskelspänningar eller muskelvärk.

  2. Rastlöshet och oförmåga att koppla av. En gnagande oro. Svårt att sitta still.

  3. Otålighet, känsla av att vara på helspänn och uppjagad.

  4. Klumpkänsla i halsen eller sväljningssvårigheter.

  5. Överdriven reaktion på smärre överraskningar.

  6. Koncentrationssvårigheter.

  7. Ihållande irritabilitet.

  8. Sömnsvårigheter.

Symtomen ska ha varat minst 6 månader (enligt definition) men i praktiken finns det ett ofta ett livslångt ångestlidande. Symtomen får inte bero på annan psykisk sjukdom eller drogmissbruk. Personen ska vara över 18 års ålder.

Alternativa överväganden

  • Realångest dvs situation där ångest/oro är befogad med hänsyn till situationen.

  • Panikångest.

  • Social fobi.

  • Depression.

  • Posttraumatiskt stressyndrom.

  • Utåtriktade personlighetstyp med humörsvängningar upp och ned (cyklotymi).

  • Överproduktion i sköldkörteln
  • Överproduktion av bisköldkörtelhormon,

  • Blodtryckshöjande tumör i binjuremärgen,

  • Diabetes,

  • Missbruk,

  • Wilsons sjukdom.

  • Läkemedelsreaktion på betareceptorstimulerare, vid upphörande av medicinering med SSRI-preparat.

  • Ångestiknande symtom som rastlöshet, otålighet, koncentrationssvårigheter, irritabilitet kan ingå i andra syndrom som ADHD och autistiska störningar (se avsnittet Neuropsykiatriska funktionsstörningar hos vuxna).

Utredning

För diagnosen är patientens egen berättelse central. hur ser alkoholkosumptionen ut?

En kroppsundersökning kombinerad med bedömning av patientens mentala och neurologiska status ingår i utredningen.

Dessutom kontrolleras blodvärde (Hb), blodsocker, fritt T4, TSH, gamma-GT, CDT, ALP, serumkalium, serumkalcium, serumkreatinin m fl analyser.

Behandling

Kognitiv psykoterapi har god effekt på lätta till måttliga ångesttillstånd och bör pröva först, där omständigheternaså medger.

När läkemedelsbehandling väljs gäller i första hand SSRI- eller SNRI- preparat. Dessa har god och snabb effekt på ångest, oro. Till en början kan patienten även behöva ett bensodiazepinpreparat.

Pregabalin är andrahandsval. Börja med låg dos t ex 25 mg i 3-4 dagar och därefter succesiv stegring av dosen. Pregabalin kan ges parallellt med andra antidepressiva preparat.

Betablockerare kan prövas på påtagligt sympatikotona individer.

Buspiron har i praktiken ofta mycket svag eller ingen effekt.

Ibland ordineras kronisk bensodiazepimedicinering till patienter med generell ångestsjukdom. Dessa patienter skall inte ha eller tidigare ha haft ett missbruk. Dessa patienter mår bra och fungerar väl på denna kroniska medicinering utan att man ser vare sig toleransutveckling eller behov av doshöjning.

Särskild försiktighet gäller dock vid behandling med bensodiazepiner till ”lågserotonerga” individer, d.v.s. de personer som har en låg självkontroll, ”sensational seeking” och är självcentrerade.

Information skall ges i form av råd om livsföring och undvikande av droger som koffein, alkohol, amfetamin, cannabis. Avslappningstekniker.

Självskattningsformulär är bra att använda för diagnos och uppföljning.

Läkemedel

Pregabalin N03AX16

LYRICA

Diazepam N05BA01

Diazepam APL

Diazepam Desitin

Stesolid®

Stesolid® Rektal Prefill

Stesolid® novum

Oxazepam N05BA04

Oxascand

Sobril®

Lorazepam N05BA06

Temesta®

Alprazolam N05BA12

Alprastad

Alprazolam Alternova

Alprazolam Krka

Alprazolam Mylan

Alprazolam STADA®

Alprazolam Sandoz

Xanor Depot

Xanor®

Buspiron N05BE01

Buspar

Buspar®

Buspiron Actavis

Buspiron Mylan

Fluoxetin N06AB03

Fluoxetin BMM Pharma

Fluoxetin Mylan

Fluoxetin Orifarm

Fluoxetin STADA®

Fluoxetin Sandoz

Fluoxetin Teva

Fluoxetin ratiopharm

Fluoxetine Morningside

Fontex®

Citalopram N06AB04

Bellcital

Biopram

Cilomed

Cilopram

Cipramil

Cipramil®

Citalomed

Citalopram ACO

Citalopram Actavis

Citalopram Alternova

Citalopram Apotex

Citalopram Arrow

Citalopram BMM Pharma

Citalopram Bluefish

Citalopram CT

Citalopram Desitin

Citalopram Mylan

Citalopram Niche

Citalopram Orifarm

Citalopram Orion

Citalopram Ranbaxy

Citalopram STADA

Citalopram STADA®

Citalopram Sandoz

Citalopram Teva

Citalopram® CNSpharma

Citalostad

Citapram

Citapriwa

Citavie

Citoglan

Desital

Talocit

Paroxetin N06AB05

Arketis

Bindial

Deoxatine

Isoxatine

Mediparox

Paraxodil

Parocetan

Paroxetabs

Paroxetin Actavis

Paroxetin EQL Pharma

Paroxetin HEXAL

Paroxetin Medis

Paroxetin Mylan

Paroxetin Orifarm

Paroxetin Orion

Paroxetin Pfizer

Paroxetin Ranbaxy

Paroxetin Sandoz

Paroxetin Teva

Paroxetin ratiopharm

Paroxiflex

Paroximed

Paroxin

Paroxistad

Primoxatine

Seroxat

Seroxat®

Titroxatine

Sertralin N06AB06

Oralin

Sertralin Actavis

Sertralin Amendia

Sertralin Bluefish

Sertralin Hexal

Sertralin Krka

Sertralin Orion

Sertralin Polpharma

Sertralin Ranbaxy

Sertralin STADA

Sertralin Sandoz

Sertralin Teva

Sertralin ratiopharm

Sertranat

Sertraparma

Sertrasen

Sertraxea

Tifisertral

Ziral

Zoloft

Fluvoxamin N06AB08

Fevarin®

Fluvosol

Escitalopram N06AB10

Cipralex

Entact

Esertia

Premalex

Prilect

Seroplex

Reboxetin N06AX18

Davedax

Edronax


Patientorganisation/patientorganisationer

Riksförbundet för Social och Mental Hälsa

Svenska Ångestsyndromsällskapet


Publiceringsdatum: 2010-07-06 pilikonUPP
skriv ut ikonSkriv ut

mitt liv i ett nötskal!

Definition

Kroppens anpassning till en situation som uppfattas kunna vara störande eller hotande.

Kortvarig stress är i sig inget sjukdomstillstånd och är normalt helt ofarligt. Normalt en ändamålsenlig och önskvärd reaktion. Risken för hjärtsjukdom mm. kan i sällsynta fall vara ökad. Vid stress har man en ökad aktivering av det sympatiska nervsystemet.

Långvarig stress eller extremt kraftig skadlig stress uppstår då individen saknar resurser eller strategier för att bemästra situationen. Detta innebär en ökad risk för utveckling av allvarliga förändringar i beteendet och i de kroppsliga funktionerna med ökad sjuklighet som följd. Bl a störs kroppens hormonella funktioner.

Orsak(-er)

Sömnbrist.

Brist på återhämtning efter anspänning

För mycket att göra, arbete under tidspress, påverkan av alltför många intryck eller krav utan inflytande och kontroll. Alltför splittrade uppgifter med ständiga växlingar av vad som skall utföras, utan möjlighet till återhämtning.

För lite att göra, monotoni, svagt socialt stöd, ringa inflytande på arbetsuppgifterna, känsla av uppgivenhet, svåra livsförändringar. Oförutsägbarhet.

Människans utvecklade pannlob ger förutsättning för förväntansstress med oro och ängslan runt framtida händelser.

Orsaken till kroppslig eller mental påverkan är:

  • Aktivering av det sympatiska nervsystemet med ökande mängder adrenalin och nor-adrenalin i kroppen. Detta leder bl a till ökad vakenhet, muskelspänning, höjning av blodtrycket m fl förändringar.

  • Minskad aktivering av det parasympatiska nervsystemet som utgör den "lugnande delen" av nervsystemet. Denna del av nervsystemet står annars för matsmältning, lugn hjärtrytm m fl funktioner.

  • Aktiverad hormonproduktion i hjärnan ger till en början en hög kortisolproduktion så småningom följt av en låg kortisolproduktion. "Stress-regulatorn" i hjärnan mattas ut. De olika stresshormonsystemen i hjärnan kan vara aktiverade utan att vi vet om det. Förändringar i ämnesomsättningen med förhöjt kolesterol, insulinresistens med höjt sockerläge, minskand testosteronproduktion mm (Metabola syndromet).

Symtom

Mycket vanlig patient i öppenvården. Enl WHO har majoriteten av öppenvårdspatienter stressrelaterade symtom!

Avgörande för kroppens reaktioner är huruvida stressen är kortvarig eller kronisk:

  • Akut stress ger ger adrenalin- och noradrenalinpåslag med förhöjd vakenhet, svårighet att varva ner, sömnstörning, höjt blodtryck, hjärtpåverkan med förhöjd puls m.m.

  • Kronisk stress ger till en början förhöjda kortisolnivåer. Därefter utmattning av denna stressregulator med nedreglering av kortisolnivåerna. Parallell med detta får patienten en känsla av trötthet, uppgivenhet, underkastelsereaktion (”loss of control”), depression, ångest.

Kroppsliga stressreaktioner

Sömnrubbningar, svårighet att vara stilla, skakningar eller muskelryckningar i kroppen, spänningstillstånd med värk i muskler, värk i leder, rygg- och nacksmärtor, huvudvärk. Stickningar i bröstet, tryck över bröstet, hjärtklappning, oregelbunden hjärtfrekvens, m. m. Sänkt libido, impotens. Diarré, metabolt syndrom med bukfetma, högt blodtryck, blodsocker- och blodfettstörningar. Skeletturkalkning (osteoporos), försämrat immunförsvar med bl a återkommande förkylningar, bältros, ökade allergiska besvär, begynnande eller ökande psoriasissymtom, svårläkta sår. Ibland ses också en minskad produktion av könshormonet testosteron och av tillväxthormon.

Långvarig stress utgör också en klar risk för hjärt- kärlsjukdom. Detta bl a genom förändringar i den del av hjärnan som brukar kallas Hippocampus. I denna del regleras bl a minnesfunktionen.

Mentala eller känslomässiga stressreaktioner

Känsla av utmattning och stor trötthet, kraftiga variationer mellan onormal munterhet och nedstämdhet, ängslan och rädsla. Långvarig stress kan framkalla depression. Sänkt koncentrationsförmåga och minnesstörningar. Aggressivitet, tendens till kverulans (missnöje/klagan), tilltagande svårigheter att fatta beslut. Vid upprepad stress ökar känsligheten. Dessutom kan stressen framkalla psykotiska genombrott liksom mano-depressiv sjukdom.

Alternativa överväganden

Depression, ångest, missbruk, Utmattningsdepression. Neuropsykiatrisk funktionsstörning t ex ADHD och Aspergers sjukdom med sänkt stresstolerans.

Hormonella sjukdomar som t ex låg- eller hög ämnesomsättning, diabetes, saltbalansrubbningar. Glutenintolerans (celiaki). Blodbrist.

Utredning

Utredningen bygger helt på patientens egen sjukberättelse: Sömn-, alkohol- eller drogvanor, stressorer, återhämtningsmöjligheter, fysisk aktivitet, socialt nätverk. Man försöker koncentrera på eventuell förekomst av ångest eller depression.

Finns det andra förklaringar till patientens besvär ?

I utredningen ingår också kontroll av patientens midja/stusskvot, blodtryck, puls, P-Glu, blodvärde (Hb), sänka (SR), ämnesomsättningsprovet S-TSH, leverfunktionsprovet gamma-GT, blodfetter och kontroll av kroppens saltbalans.Man lyssnar även över hjärta och lungor. Eventuellt tas ett EKG. S-kortisol som ”stressparameter” på individ- eller gruppnivå är ej relevant.

Eventuellt görs en neuropsykologisk bedömning då tillståndet menligt kan påverka arbetskapaciteten.

Behandling

Ge den drabbade insikt om att kortvarig stress och dess reaktioner är fullständigt normalt. Stötta personens egna åtgärder för att råda bot på situationen. Samtala med patienten om att livets prioriteringar ibland gör underverk.

Livsstilsråd obligatoriskt: regelbunden motion minst 30 min dagligen, tid för återhämtning, genomgång av sömnvanor.

Vid kortvarigare stress har mediciner primärt ingen plats. Eventuell sömnrubbning är dock viktig att återställa vilket kan kräva medicinbehandling. Möjligen kan en sympatikushämmare ges med central och perifer hämning via ß-blockad ges till patienter med hög aktivering av det sympatiska nervsystemet, särskilt om patienten har tendens att ha högt blodtryck. Det finns inget som talar för att betablockad minskar stressgenererad kärlförkalkning.

Vid kroniskt stresstillstånd eventuell samtals-/psykologkontakt för att se egna mönster och kunna spåra in i nya vanor. Eventuellt en periods sjukskrivning för att ge den drabbade möjlighet till reflektion, struktur och igångsättande av regelbunden motion.

Medicinering kan övervägas, se avsnittet Utmattningsdepression.

Egenvård

Ett sätt att minska stress och ångest samt vinna tid och kraft är att inta attityden av en ”Bra Nog Människa”! Minska på kraven att till 100 % optimera ”Lycka”; ekonomi, karriär, alla prylar etc. Mycket är kanske Bra Nog som det är? Med detta förhållningssätt slipper man många val och kval; man måste inte hålla sig uppdaterad om alla alternativ. Följden blir mindre av stress liksom att man kommer att acceptera sig själv och sin situation bättre; i stället för att hela tiden sträva efter mål som ständigt förflyttas framåt!

Annat sätt att mentalt hantera sin situation är följande: Ångest och ”Dåligt mående” kommer i många fall av livets realiteter; man vet om problemet. Somligt är åtgärdbart, annat är inte åtgärdbart. Av det formellt åtgärdbara är många ting i praktiken mycket svåra att ändra på men genererar ångest eftersom man i sitt mer eller mindre uttalade misnöje stöter pannan blodig. I stället för att då ha ångest över dessa ting kan man mentalt föra över dem till ”Inte åtgärdbart”. En sorgeprocess blir följden men kommer normalt att klinga ut och ångesten släpper.

Ytterligare ett sätt till praktisk egenbehandling vid stress är att öva sig i att gå långsamt, äta långsamt och smaka ordentligt på maten man intar, göra en sak i sänder. Läsa litteratur i stället för att surfa på datorn. Ha någon stund i veckan enbart för dig själv. Unna dig något nöjsamt med regelbundenhet. Försök få ordning på tillvaron och alla krav genom att skriva upp dessa på ett stort vitt ark och prioritera det som verkligen måste utföras och i vilken ordning det hela skall ske.

En begynnande inre oro och spänningskänsla kan minskas genom "rutmetoden" :

Se på ett fyrkantigt föremål i omgivningen (ett fönster, en dörr, ett hus etc). Följ ena kanten med blicken och andas långsamt in under det att du räknar ett, två, tre. Följ sedan med blicken nästa kant under en långsam utandning och likaså långsam räkning ett, två, tre. Följ därefter fyrkanten runt några varv under långsamma ut- och inandningar och långsam räkning till tre.

Genom autogen träning kan ett överaktiverat stresspåslag i kroppen fås att återgå till det normala:

Lägg dig skönt till rätta. Ta ett djupt andetag och blås ut luften.

Blunda!

Tänk: "Jag är fullständigt lugn". "Min högra arm är tung". Upprepa detta 6 gånger.

"Jag är fullständigt lugn". "Min högra arm är varm". Upprepa detta 6 gånger.

"Jag är fullständigt lugn". Upprepas 3 gånger.

Börja om från början.

Träna 3 gånger per dag i 2–10 minuter varje gång varav en gång vid sänggåendet.

Så småningom kan man lägga till ytterligare tankar som man upprepar på liknande sätt som:

"Mitt hjärta slår lugnt och starkt".

"Min andning är lugn och skön".

"Min mage är varm".

"Min panna är sval".

Lägg till en av dessa tankesuggestioner per vecka.


Publiceringsdatum: 2009-06-29 pilikonUPP
skriv ut ikonSkriv ut

jag gör så gôtt jag kan om dagarna :/



Jag vet att jag inte packat ett jävla dugg av mina grejer, det mesta har Emmy gjort å så har Felicia hjälp till när ho va här unner helga <3

Tackar dom av hela mitt



Men idag så e det väldigt dåliga vibbar i lyan, jag hispig för mötet klockan 11 och Emmy får ingen avlastning av mej när det gäller Elias så hon vill åka upp till Edebäck och det tycker jag hon ska göra eftersom jag e ett irriterings moment för henne å det vill jag absolut inte vara :/
Älskar ju ungen å vill henne inge ont <3




psyk bryt igen :`(



Ska te kommunen igen idag å jag känner ett jag har redan en tår i ögat :`(
Nu ska jag ju ha en annan handläggare och en annan ängel med mej men ändå så vibbar jag redan :/
HATAR HATAR HATAR MITT LIV JUST NU!!!!!!

Mitt goa barnbarn å Emmy som stryker örngott bakom min rygg stannar denna veckan ut och Jocke dyker upp med flyttlådor <3

Visseligen e jag apatisk om dagarna men jag känner att jag har ett stöd från alla mina barn fast dom tycker nog inte att jag visar det på ett bra sätt.

Kram å ha en bra dag vänner <3



nytt boende!




Har fått en lägenhet på Sunnmans, andra våningen och jag hoppas att detta verkligen blir bra.
Känns lite olustigt att behöva flytta men jag vet ju att så länge jag går på soc så får jag räkna med deras hyres normer.
Hoppas att det kommer nôe besked från FK nån gång så jag vet ifa jag får tebax sjukersättningen.

Kommer under veckan att annonsera i Torsby bladet å se om det står nått tomt torp i Månäs oxå, min "enda" riktiga vän bor där och jag vill ut i skogen isf en trång lägenhet :/

Ha det gôtt vänner <3



min medicin förstör en massa :(



Somnade på soffan förut innan Emmy drog iväg och när jag somnar/somnat in och folk pratar med mej så kommer det så môe konstiga svar från mej :(
Emmy frågade nått, jag minns inte vad men jag vet att hon blev skit förbannad på svaret ho fick av mej :/
Får ta ôpp detta i môra med henne om mitt minne kommer ihåg detta.

Solig i Munkfors men jag vill inte ut, tar Telmis på en längre prommis lite senare.

Kram på er <3




idag så blir jag ensam!




Emmy & Elias ska åka till Elias farmor uppe i Edebäck å sen så ska dom sova över hos Tina i natt för Emmy ska passa Melvin i môra <3

I går var en jobbig dag för både mej å Felicia, hon har så många funderingar om mej varför jag inte gör saker som hör vardagen till och jag kan inte svara nôe annat än att jag mår skit dåligt så det blev en kram där vi bägge fick en tår i ögat :/
Tyvärr så känner jag att mitt mående snart slår i bôtt och jag vill absolut inte det!

Jag vill leva ett normalt liv med lite vänner men jag har inga "VÄNNER".
Grämer mej för denna flytt men mina goa ungar har packat det mesta nu <3
Här nere iaf.

I môrra så kommer det stora kavalleriet, Kjell å hans kusin <3
Dom enda vänner jag har <3
Men tyvärr så bor dom får långt bort :/
Kommer att be dom plocka ihop uppe på vinden för där e alla lådor som stått packade blivit genom sökta etter nôe så kaoset e totalt ;p

På tisdag kommer visst Martin hem oxå <3

ÄLSKAR ER

något skits!!!!!








Goa ungar som håller på att packar mina saker <3
Älskar dom så môe <3<3




Men känner mej som en skit stövel för jag vill inte vara med :(
Tvångs flyttas e ingen höjdare men vad har jag för val, dom val jag gjort har varit egoistiska och inte bättrar det på ångesten :/

Förstår Emmy så väl, hon har Elias, hon tvättar, diskar , packar, lagar mat å allt annat som "JAG" borde göra :/
Hon känner sej trött å så känns det som om hon springer i vägga snart å det vill jag inte, ska prata lite med henne sen å höra öm hon inte ska åka hem ist för att ta hand om sin apatiska mamma.

På måndag så dyker det tunga kavaleriet upp, Kjell + kusin Ronni.
Det e samma sak där, dom kommer å hjälper till å stöttar mej i min kris situation <3


Allt känns fel för mina ungar ska väl inte ta vara på sin mamma innan jag fått bekräftat att jag e dement ^^


Ha det gött vänner <3



trött, trött, trött, trött!!!!




Lyan full av döttrar å ett gulligt barnbarn men jag e så trött hela tiden :(
Känner mej hängig men inte att jag e på G te å bli sjuk.


Ha en bra helg mina vänner <3




goa emmy <3




Hon sliter som en galning med att packa mina grejer <3
Jag e helt apatisk å bara ligger utom när jycken ska ut å så tar jag lilla Elias nôn stônn på dan.

Snöar i Värmland, ha en bra dag vänner <3



det bidde innte en massa måsten för mej idag (tror jag)




Jag ringdr väl runt överallt på f.m men kommer inte ihåg te vilka jag ringde :/
Jo ett samtal minns jag och dom kommer att ringa mej varje dag framöver å ev komma på hem besök.
Dom ville skicka mej till Karlstad direkt idag å få mej inlagd men jag hade tagit på mej att ta hand om Piga idag å så kan jag inte lämna Emmy i sticket eftersom hon har lille man å Telma behöver oxå ut om dagarna.
Och min granne har skadat foten rejält så jag tar ut hennes Harry på môran.
Ser knappt vad jag skriver så nu tar jag kvällen så vi hörs väl i môra vänner <3




en massa måsten idag :(




VILL INTE!!!!!!



tre underbara ungar å ett gosigt barnbarn <3




Mitt liv e mörkt som fan just nu :(
Tänker på mina tre ungar som jag älskar över allt annat på denna jord <3
Men dom har tre olika typer av personligheter.
En som mår skit dåligt för att jag mår dåligt.En som försöker hjälpa mej 70 mil härifrån med telefonsamtal. och så en som har empati ibland å näste stund så blir jag utskälld, men det e inte illa menat <3

Sista inlägget idag.

Nattis vänner <3



hur ska man orka allt!



Känner mej helt utstött :(
Der är väl mitt dåliga själv förteoende som spökar :/

Har varit till HSB idag igen, fyllt i en ansökan om lägenhet till den 1:a maj.
Emmys Jocke blir borgensman åt mej <3
Min Anna berättade för sin mamma vad som hände på kommunen igår och hon blev väldigt bestört av soc hantering av mej.
T.o.m hon tänkte ställa sej som borgenär till mej fast vi bara träffats en gång, goa människa <3

Har beställt Torsby bladet idag, tänkte kolla om det fanns någon liten stuga i skogen till mej.
Om inte så kommer jag att annonsera efter ett litet rött torp i närheten av de som har lite empati eller vad det nu heter.
Nackdelen är att jag inte kommer att ha kom.psyk som hjälp.

Ha det gôtt vänner <3



sitter på bibblan!

 

Görde en dumhet igår men fick inte den effekten jag ville ha tyvärr.

Idag så e jag med kom.psyk på bibblan något bak flurig :(

Det e fasen va en tål mô e skit egentligen men så e det bara.

Ni får ha en bra dag, här i Värmland har vi ett underbart väder med strålande sol <3


:`(




Mitt liv e slut :`(

en ska inte läsa tidigare inlägg med kommentarer :`(




Så e det just nu :`(

Orka leva, känns tungt.



blir en spännande tisdag i môra!




I môra så e det soc som gäller :/
Lite hispig inför det mötet men jag har upp backning med mej :)
Min handledare fick ett samtal nu på môran från en familje medlem och jag vet inte hur hon mot tog det,
ska med spänning se vad hon säger i môra.

Emmy & Elias har åkt över te Sunne en sväng å jag har sovit så dåligt i natt så jag tänker bädda ner mej å läsa lite nu :)

Ha en bra dag vänner <3



en litta snozzz i sänga <3




Den här godingen har jag liggandes i min säng <3
Emmy drog iväg med Tina för att se BB, hur de nu kan se på ett sånt skit program?
Så nu efter kvälls blosset så ska jag krypa ner bredvid lille man å läsa innan jag somnar :)

Vi hörs vänner <3



bläääää för att städa :(




Men måste få bort alla katt/hund hår för Emmy & Elias e på G hit, trodde jaghade tess i môra på mej men det blev ändrade planer.
La mej å läste en stônn förut å sômna så gôtt men vaknade av telefonen, det var min käre bror <3

Just nu så står Harry bredvid å ska tjus så jag får ge mej med detta nu å börja städa :(

Ha det gôtt vänner <3



Elias <3




Idag så kommer Elias till mormor <3

Ha en bra dag vänner <3



ovissheten blir mitt fall :/



Visst e jag galen men nu börjar det bli så inni helvetes jobbigt :(

Inte har jag fattat att kommunen haft en lägenhet till mej redan till 1:a mars :/
Jag har suttit där på möten med min ängel till gode man och inte hört ett enda ord om detta under dec, jan å feb.
Och nu får jag lida för detta misstag :(
Varför inte sagt som så till mej på möterna att nu går vi å kollar lägenhet åt dej Sandra så jag förstått att nu e det så!!!!!!!!!
Nej allt har hängt på mej som inte ens kan ta vara på mej själv å göra saker som en normal människa gör varje dag, laga mat, diska, tvätta, städa å så får vi inte glömma DUSCHEN!!!

Har ringt till VC för en litta stônn sen för att kolla hur långt dom kommit i min utredning av skallen, dom har fått mail från min läkare i Hagfors och till veckan så hoppas jag på att dom startar upp med en utredning.
Till å börja med så ska dom göra MMT, ett demens test å sen utgår man från det.



En låååååååååååååååång pust blev det nu :/







så jävla lessen hela tia :`(



Jag har hela mitt kontaktnät runt mej som säger vad jag ska göra å det e så gulligt av dom <3
men jag klarar ju inte ev ett enda dugg :(
Så då kommer ångesten å grininga :`(

Igår pratade jag med två myndighets personer och jag kommer inte ihåg samtalen :/
Idag så har jag pratat med 3-4 st och även det som sades i dom samtalen finns inte kvar i min hjärna :/

Jag orkar inte ha det så här längre, vill veta vad som e trasigt innanför pannbenet på mej.
Ska försöka ringa vårdcentralen å se om de fått in någon remiss från min läkare i Hagfors.

Vi hörs <3



letar små godis febrilt!




Go natt mina vänner <3



hade en dröm........


Men den sket sej :(




onsdag eller.....................



HAR EN DRÖM...........





snart tar själva fan tag i mej så jag kanske gör nôe dumt :(




Bombarderat med mail, ringt en massa samtal, lämnat meddelande på tel svararen och till två andra på samma kontor på kommunen men inte fått nôe svar :(
Så jävla dålig stil, i môra å torsdag e hon heller inte anträffbar så fortsätter det på detta viset så vet jag inte vad jag gör , säger bara bullshit för fôlk som inte har vett i hôvve att behandla en människa med funktionshinder som jag har med mitt dåliga psykiska mående så gör hon inte saken bättre :/
Jag tror att detta bara kommer att sluta på ett vis!!!!!






ännu en måndag avklarad!



Har fått en massa gjort på byn idag, varit in till Munkfors bostäder å tingat en lägenhet i husen jag inte vill bo i :(
En 3:a på andra våningen som jag kommer att få lägga till 500 kr av mina mat pengar för att kunna bo där :/
Åååhhh nu tjuter jag igen, VILL INTE FRÅN ORRVÄGEN :`(

Ring till bibblan å står nu först i kö på den sista boken om Grottbjörnens folk som kommer ut i mars någon gång, längtar som en galning efter den. Och när jag blir RIK så ska jag köpa den inbundna versonen så e min serie komplett :)
I LÖÖÖÖV IT <3

Hoppas på en natts sömn utan att må dåligt, endast vatten har jag bredvid sängen isf juice som kanske e litt för starkt nu när jag e så bröcklig i nerverna :/

Nattizzzzzzzz vänner <3








ny vecka igen!




Jag SKA komma i duschen idag, att ett mående kan göra en så äckel päckel, ÄCKLIGT!!!!!
Skulle jag säga här på bloggen när jag duscha sist så skulle ni trilla av stolen :(
Men det e mening att jag ska ner på centrum idag så det finns ingen återvändo.
Måste göra ett gôtt intryck på männischa jag ska möta, hämta blankett å ansöka om annat boende nere på centrum, FAN VA JOBBIGT!!!
Bara jag tänker på att bo i dessa hus vid bolaget så börjar jag grina :`(

Igår hade jag en riktig lipsillar dag som slutade med att prästen ringde å pratade med mej, det e gôtt att man har fôlk runt sej som bryr sej om en <3 (fast han kom inte med semlan som han lovade ;)
Ska försöka komma ihåg lite viktiga saker nu på môran, ringa öppen vården m.m

Min natt har varit riktigt nice, sömnlös, halsbränna å spytt galla, mumsigt värre eller hur :(

Har varit lite ful här på môran med att skickat vidare lite mail som jag ej fått svar på från kommunen så nu har hennes chef fått samma mail så får ja väl se om det händer nôtt.

Nu hôpp in i duschen å ni därute får ha en bra dag <3



:`(



Jag e inte misslyckad som morsa måste jag intala mej själv fast det e svårt :/

E inne i en period där jag bara grinar dygnet runt, kanske e det värken i lederna som gört eller så..........
Ja vete fan vad det kan va!!!!!!



vill bara säga en sak........




får sluta läsa vissa bloggar :`(





attans va veckera går fort.........



Om två dagar e det en vecka sen Elias döptes <3
Plutten, saknar honom så :/

Nu ska jag klaga lite igen.........
Soc har ej betalat ut full norm till mej så jag har inte kunnat betala något på min hyra, skrivit två mail till min handläggare under veckan som gått och hon har inte svarat, shit vilken dålig stil tycker jag.
Å när man ringt dit så e männischa ute på tjänste ärende :((
Återkommer på måndag, bläääääääääääää säger jag bara!!!!!!!!!

Jag har bett min ängel till gode man att betala alla räkningar med de pengar jag fått och det är pengarna som ska vara till mat, umgänge med Felicia, facket å så var det något mer........
jo elen å fjärrvärmen var det nog!

Jag kommer att få leva på den mat jag har i frysen, behöver jag något handlat så får jag väl plocka pant eller nôe, kanske kräva in g:a skulder jag har på byn som e mellan 10-20 år g:a
Ingen risk att jag fixar det, för de som e skyldiga mej pengar tycker nog att det e preskiberat vid detta laget :/

Trött på att hela tiden ha nära te gråten om dagera, visst jag har själv valt mitt liv men jag känner mej väldigt ensam m.m. Jag har Telma å kattera så det går ingen nöd på mej så men det fattas nôe i mitt liv :/
Ingen ny karl vill jag ha heller för bränt barn passar sej jävligt noga och nu har jag varit utan i ca 7 år å det e gött men det skulle kanske vara trevligt med "riktiga" vänner som inte utnyttjar mej.
Det e den största orsaken te varför jag isolerar mej.
Jag kan inte säga nej till fôlk!






blir så lessen i öga å sinnig på samma gång :`(



Blir så lessen, arg å irriterad på att inte min goa underbara tös kan få må bra nån gång <3

Älskar dej Felicia <3
Puss & Kram

Ha en bra fredags kväll mina vänner <3



sôve som en stock nu på môran.



En natt med sån jävla värk i lederna, somnade nån gång på môra kvisten :(
En massa värk tabletter å jag lyckades somna å blev väckt av några änglar som jag skulle åka med på handling men jag slapp, dom handlade åt mej <3
Idag så kommer väl "lilla" Piga oxå, kanske får jag ta hundarna en å en på prommisarna, eller så biter jag ihop å tar bägge två, Telma e ju snäll å drar inte men Piga kan få igång henne på ett rabiak utbrott å då står jag där som en väder kvarn mitt i väggen :)

Solig härlig dag i Värmland :D

Ha det gôtt vänner <3





dement å snart dags för rullator tror jag.

= Mej just nu :(


Orka ha ont hela tiden, shit helvetes jävlar va trött jag blir!!!!!!



onsdag å fortfarande trött!!!



Jag menar inte snozzz ongen Elias som sôver så gôtt här <3
utan det e ja som e så trötter efter helgen :/
Visst mäkta stolt över mej själv för jag klarade resan själv å jag hoppas ungarna tyckte att jag skötte mej bra på dopet, tog inge lugnande alls och försökte vara social.

Men just nu e inte livet roligt, tredje dagen med värk i varje led så jag har nära te gråten hela tiden :/

Ni får ha en bra dag mina vänner <3



Försöka få några dop bilder här idag <3






















Detta va några av alla bilder jag har från dopet <3

Hade en jätte mysig dag med Elias å alla kidsen + alla andra som var där :)

Ha en bra dag vänner <3


RSS 2.0